Darbo inspekcijos smūgis teisybės ieškojusiai mokytojai: 30 valandų trukęs mokinių testų tikrinimas – ne viršvalandžiai

Praėjusią savaitę sostinės mokytojos Irmos Videikaitės skundą prieš Vilniaus Barboros Radvilaitės progimnaziją nagrinėjusi Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Darbo ginčų komisija nusprendė, kad papildomos valandos, per kurias pedagogė taisė moksleivių spręstus testus, nelaikytinos viršvalandžiais, nes mokytojo pareigybės aprašyme nėra numatyta tokia funkcija.

Į Darbo ginčų komisiją progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja kreipėsi dėl darbo valandų, praleistų tikrinant moksleivių pildomus testus, vykdant nacionalinį mokinių pasiekimų patikrinimą. Šio patikrinimo metu standartizuotus testus pildo 4, 5, 6 ir 8 klasių mokiniai.
Kartais, anot I.Videikaitės, būna, kad viename darbe pasitaiko ir 40 klaidų, tad juos taisyti užtrunka ilgai.
„Tai yra labai didelis darbas. Mes raštinėje pasirašydavome, kada paėmėme, taisėme, atidavėme. Tai užtruko apie 30 valandų. Šis darbas yra papildomas, visi turime didelius arba maksimalius krūvius, bet dažniausiai jis yra neapmokamas – tokia praktika mokyklose“, – kodėl ryžosi ieškoti teisybės, 15min pasakojo I.Videikaitė.
Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas vykdomas jau ketverius metus, tačiau I.Videikaitė teigė, kad už darbą piniginį atlygį šiemet gavo pirmą kartą – mokyklos vadovė Inga Vargalienė už testų taisymą pedagogei sumokėjo tik sužinojusi, kad ši kreipėsi į Darbo ginčų komisiją.
Tačiau sumokėjo ne kaip už viršvalandžius, o kaip už papildomą darbą.

Skaitykite daugiau: 

 

Autorius Petras Gedvilas

Svetainės administratorius

Peržiūrėti visus įrašus, kuriuos parašė Petras Gedvilas →

6 Comments on “Darbo inspekcijos smūgis teisybės ieškojusiai mokytojai: 30 valandų trukęs mokinių testų tikrinimas – ne viršvalandžiai”

  1. Žaviuosi Irma – ji tikra kovotoja. Juk tikrai ne pinigai, o principiniai dalykai čia svarbiausi. Svarbu, kad baigtųsi tas požiūris į mokytoją kaip į baudžiauninką, priklausantį su visa manta ir visa šeima ponui – tiek mokyklai, tiek ministerijai.

  2. Mokytojas neprivalo nieko dirbti NEMOKAMAI savo laisvu laiku. Mes net PUPP taisėme tik pamokų metu, nes gimnazija neturi pinigų sumokėti. Ir įskaitas darysime tik pamokų metu.
    O dėl taisymų trukmės, tai vieno mokinio darbams taisyti valstybė apmoka 2 min./sav.; jei darbui ištaisyti ir įvertinti reikia 20 min., tai grąžinsime po 10 savaičių. Jei padarysime tai anksčiau, būsime šaunuoliai, pirmūnai 🙂

  3. Vidaus tvarkoje numatykite, kiek laiko galima taisyti. Tada nesikabins.

  4. Ir kokius būdus rasti užkirsti kelią tokiems pasityčiojimams?

  5. Bent sumokėjo, o pas mus nemoka. Savanoriškai leidžiame laiką taisydami visokius tyrimus, testus ir pan. 🙁 Tarsi gyvenimo neturėtume…. O šiemet turėjau patirties su ŠMM, tai iškėlė klausimą, kodėl tiek ilgai taisėte bandomuosius 12okų, net 2 savaites…

Komentarai Išjungti.